Thursday, December 11, 2014

Terbaik is Yet to Come


Optimism.

That was what I felt when I stepped out of the theater. Terbaik Dari Langit had ended, and the talks had begun. I chuckled to myself, thinking that perhaps this is the second installment in their "feel-good movie about depressed people" trilogy (the first being KIL [2013]). Not that there's a need for it to be. To, you know, lend the film credibility or somethin'.

There was an air of celebration about the whole thing, as there should be. For the first time in a really long time, the audience could finally talk about the film and the film alone; we didn't have to talk about things that film-makers should already know but take for granted, i.e. technicalities, presentation worthy of cinema, and so on.

In other words, things that'd make you go, "Itu pun nak kena cakap keee?!"

Tuesday, December 9, 2014

Apa Benda yang Islamik-nya?


Sebagai seorang Muslim jugak, mungkin ada antara korang ingat aku suka dengan trend filem dengan drama TV yang katanya Islamik sangat tu. Walaupun tak follow sangat, tapi familiar jugak dengan filem macam 99 Kali Rindu; filem-filem seram yang kononnya ada elemen Islamik; dan lagi satu, drama bersiri Tanah Kubur.

Urut dahi aku dibuatnya bila tengok semua tu. Lepas tu bila cuba cari apa yang Islamik sangat dengan 99 Kali Rindu ni semua, terus migraine. Sikit punya panjang aku fikir, last-last sampai jalan mati. Senang cakap, aku tak nampak apa yang Islamiknya, dan dalam artikel ni aku akan cuba bahas 5 sebab kenapa. Nak buat 99 sebab, tak larat.

Mungkin korang ada pandangan dari sudut lain yang aku tak nampak sekarang ni. Habis baca nanti, jemput share pandangan kat bawah nanti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share This!